• Ana Menü
    Köşe Yazıları
    Foto Galeri
    Anket
    Bu Yıl Köye Gidecekmisiniz ?


    Sayac



    İstatistikler Yükleniyor ..!

    Kızambık Nedir ? Faydaları Nelerdir ?

    Kızambık Nedir ? Faydaları Nelerdir ?


    KIZAMBIK NEDİR ? 

    Çevremizde kızambık olarak bilinen bitkinin geneldeki ismi KADIN TUZLUĞU olarak bilinmektedir. 2 metreye kadar uzayabilen, dikenli bir çalı bitkisi olan Kadın Tuzluğu bitkisinin güzel kokulu çiçekleri sarı, meyveleri ise kırmızı- koyu kırmızı- siyah renktedir. 
    Meyvesi ise C vitamini ve meyve asitleri içerir.
    Yapraklarını kışın döker. Sarı ya da turuncu çiçekleri tek tek, küçük demetler halinde şemsiye biçiminde olur. Güneşli ve yarı gölge ortamlarda iyi gelişir. Hemen hemen her toprakta yetişebilir. Sonbahar aylarında yapraklarının aldığı renkler bahçelere değişik güzellikler katar. Karadeniz’in iç kısımlarında doğal olarak bulunur.
    Ormanların açıklık yerlerinde ve çitlerde yetişen, yaz kış yeşil veya yazın yeşil dikenli çalı formunda dikenli bir ağaççıktır. Kuzey yarımküre’nin ılıman bölgelerinde ve Avrupa’da sıkça görülür. Yazın yeşil olanlar Asya, Avrupa ve az miktarda Kuzey Amerika’da, her zaman yeşil olanlar Orta ve Güney Amerika’da doğal olarak bulunurlar. Ülkemiz de ise İstanbul ve Trakya’da, değişik bir tipi de Karadeniz bölgesinde, yazın yeşil olan bazı türler doğal olarak yaşamaktadır.
    Toplama ve Saklama Koşulları
    Kadın tuzluğu bitkisinin gövde yada kök kabukları için; ilkbahar başında ya da sonbaharın sonuna doğru toprağı kazılıp bitkinin kökü çıkarılır ve soyularak kabuğu alınır. Gözde kabukları da aynı dönemlerde bitki soyularak alınır. Bu kabuklar gölgelik bir yerde özenle kurutulur. Kurutulduktan sonra kullanılacak hale gelir. Yaprakları ilk çıktığı zaman taze iken dalında yenilebilir.
    Meyveler kızardıktan sonra dalından yenir yada toplanıp şurup veya reçel yapılarak yenmektedir. Kurutulmuş meyvelerinden de çay yapılarak yararlanılmaktadır.
    Kızambığın Bilinen Yararları
    İştah açar. Ateşi düşürür. Safrayı arttırır. Öksürüğü keser. Mideyi kuvvetlendirir. Ağız yaralarını iyileştirir. Kan dolaşımını düzenler. Hazım bozukluklarını giderir. Safra kesesi hastalığına iyi gelir. Bağırsak iltihaplarını tedavi eder. Safra kesesi hastalıklarını iyileştirir. Damar daraltır ve kanamayı azaltır. Anormal kalp çarpıntısına karşı etkisi vardır. Siyatik, romatizma ve eklem ağrılarını giderir. Yüksek tansiyonu düşürür. Haricen kullanıldığında bakterileri öldürmektedir. Karaciğerin işlevlerini düzenleyen en iyi ilaçlardan biridir. Karaciğer (karaciğer zafiyetine, karaciğer yetersizliğine) hastalıklarını iyileştirir. Meme, bağırsak, akciğer, rahim kanserlerine karşı önleyici ve tedavi edici özellikleri vardır. Mikrop öldürücü etkileri ile özellikle göz çevresinde görülen arpacık gibi şikayetlerde faydalıdır. Kalp romatizmasına iyi gelir, sinir yorgunluğunu ve üzüntüyü giderir.

    Kökleri kurutulduktan sonra suda demlenerek ya da meyveleri taze olarak kullanılır.
    Uyarı: Hamileler kadın tuzluğu bitkisini kesinlikle kullanmamalıdır

    SERHAT AKMAN (KELKİTLİSERHAT)

     


    Yorumlar

    Sadece Site Üyelerimiz Yorum Yazabilir. Lütfen Üye Girişi Yapınız.
     
    Üye Girişi
    Facebook
    • BİZE ULAŞIN

    • 05529331329

    • kelkitliserhat@guzyurdu.com

    www.teknovizyon.net/
    YukariCik