• Ana Menü
    Köşe Yazıları
    Foto Galeri
    Anket
    Bu Yıl Köye Gidecekmisiniz ?


    Sayac



    İstatistikler Yükleniyor ..!

    Berat Kandili, rahmet ve mağfiret gecesidir

    Berat Kandili, rahmet ve mağfiret gecesidir

    Berat, berâet kelimesinin Türkçedeki kullanilisi olup, berî olma, aklanma, temiz ve suçsuz çikmak demektir. Kamerî aylardan olan Saban ayinin on besinci gecesini degerlendirenler de tövbe ve istigfarlarla günahlardan temizlenip, arindiklari için o geceye Berat Gecesi anlaminda "Leyle-i Berat" denilmistir.

    Bu gecenin dört adi vardir. "Mübarek gece", "Berae gecesi", "Sakk gecesi" ve "Rahmet gecesi". Berae ve Sakk gecesi denilmesi hakkinda da denilmistir ki, haraç tamamen alindigi zaman beraetlerini (temize çikmalarini) dile getiren bir senet yazildigi gibi, Allah Teâlâ da bu gece mü'min kullarina beraet yazar. Berat Gecesi'nde, yaratilmislarin bir yil içindeki riziklarina, zengin veya fakir, aziz veya zelil olacaklarina, yasayip yasamayacaklarina, ecellerine ve benzeri hususlardaki bilgilerin Cenab-i Hakk tarafindan uygulanmak üzere meleklere intikal ettirildigi bildirilmektedir.
     
    Sahih bir hadise dayandirilmamakla beraber bu gecenin mübarek bir gece oldugu ve bir ibadet sekli belirlemeden degerlendirilmesinde büyük faziletlerin bulundugu alimler tarafindan genellikle kabul edilmistir. Zira Duhan Sûresi'nde sözü edilen (44/3-5) "mübarek bir gece"den maksat her ne kadar çogunlukla ve sahih görüse göre Kadir Gecesi ise de, bunun Saban'in onbesinci gecesi oldugu görüsünde olanlar da vardir. Bu gecede Allah Teâlâ, gelecek senenin Berat Gecesi'ne kadar bir senelik isleri tedbîr, takdir ve tayîn eder. O yil içinde ölecek olanlarin isimleri yasayanlarin defterinden, ölüler defterine geçirilir. O sene hacca gidecekler yazilir. Hiçbir sey tedbîr, tayin ve yazilandan fazla veya noksan olmaz. Müslümanlar tarafindan bu gecenin derin bir saygi ve heyecan ile kutlanmasinin sebebi budur. Bu geceye magfiret gecesi de denmistir. Çünkü bu gecede pek çok kimseyi Cenab-i Hakk'in affedecegi Peygamberimiz tarafindan bildirilmistir. Peygamberimiz bu geceyi ibadetle geçirmistir.
     
    Beyhakî'nin Alâ b. el-Haris kanaliyla rivayet etmis oldugu bir hadiste Hz. Aise (r.anha) söyle demistir: "Peygamberimiz (sas) bir gece kalkti namaz kildi. Secdeyi öyle uzatti ki secdede öldü sandim. Bunu görünce kalktim. Elimle ayagina dokununca kimildadi (sevindim) ve yerime döndüm. Secdede söyle niyaz ettigini duydum:
     
    -Allah'im, azabindan affina, gadabindan rizana siginiyor, Senden yine Sana iltica ediyorum. Sanin yücedir. Sana yaptigim senayi Senin kendine yaptigin senaya denk bulmuyorum. Sana geregi gibi hamdetmekten acizim.
     
    Basini secdeden kaldirip namazi bitince;
     
    -Aise, Allah'in Resûlü sana haksizlik edecek mi sandin? buyurdu. Ben;
     
    -Hayir, vallahi, ya Resûlallah, böyle sanmadim. Ancak secdede uzun süre kaldigin için öldün sandim, dedim. Bunun üzerin Peygamberimiz (sas);
     
    -Bu gece Saban'in on besinci gecesidir. Allah Teâlâ Saban'in on besinci gecesinde kullarina rahmetiyle tecelli buyurarak af dileyenleri bagislar, merhamet isteyenlere rahmet eder, içini kin bürümüs olanlari ise kendi hallerine birakir." (Et-Tergib ve't-Terhib, c:2, s.119, 1968, Beyrut) buyurdu. Bu gecenin mânevî degeri sebebiyle namaz, Kur'an okuma, dua ve istigfar ve diger hayirli islerle geçirilmesi müstehaptir. Sevgili Peygamberimiz (sas) bu gecenin ibadetle geçirilmesini, gündüzünde oruç tutulmasini tavsiye etmistir. Resûlullah (sas), Saban ayinda çokça oruç tutardi. Hz. Aise "O'nun Saban ayinda oldugu kadar (nafile) oruç tuttugunu görmedim." buyurmustur.
     
    Berat Gecesi kulluk görevini hakkiyla yerine getiremedikleri için üzülenlerin Allah'a yönelerek O'nun rahmet ve magfiretine siginma imkân ve firsatina kavusacaklari müstesna bir gecedir. Bu geceyi firsat bilerek Yaratan'a, yaratilmislara karsi görev ve sorumluluklarimizi yeniden gözden geçirelim. Aramizdaki sevgi-saygi bagini, dayanisma ve kaynasma ruhunu pekistirelim.
     
    Bu gecenin bes özelligi vardir
     
    1. Bu gecede önemli islerin seçimi ve ayirimi yapilir.
     
    2. Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardimci olmasi amaciyla Allah tarafindan melekler gönderilir.
     
    3. Bu gece bagislanma ve af gecesidir.
     
    4. Bu gecede yapilan ibadetlerin fazileti çok büyüktür.
     
    5. Bu gecede Peygamberimiz (sas)'e sefaat yetkisinin tamami verilmistir. Peygamberimiz (sas), Saban ayinin on üçüncü ve on dördüncü, geceleri ümmeti hakkinda sefâat istediginde kisim kisim verilmis, fakat on besinci gecede talepte bulundugunda sefâatin tamami ihsan buyurulmustur.
     


    Yorumlar

    Sadece Site Üyelerimiz Yorum Yazabilir. Lütfen Üye Girişi Yapınız.
     
    Üye Girişi
    Facebook
    • BİZE ULAŞIN

    • 05529331329

    • kelkitliserhat@guzyurdu.com

    www.teknovizyon.net/
    YukariCik